Pobble House Completes

'Pobble House' is located in a stark and open headland on the Kent & Sussex coast that is home to Europe's largest expanse of shingle, classifying it as Britain's only desert. It is home to a historically strong fishing community that inhabit a number of small weathered huts which are scattered along its shores. Along with washed up silvered timber, stranded objects line the beaches, in particular rusting metal debris. The site is dominated by the Dungeness Nuclear Power Station, the robust materiality and form of which contrasts to the natural surroundings.

Local planning policy dictates that any new building must replace an existing one and is to be of similar scale and proportion to that of the original, which is the reason for the three simple forms that make up the design. The new home is an intimate retreat that can sleep two families with three children each, with a large open plan kitchen, dining and living area with panoramic views over the spectacular landscape. The three modules of the building are each enveloped in separate materials, a Core-ten steel mesh, Larch and robust cement fibre board that will each act as rain-shields. The building is extremely durable, an important aspect considering the harsh climate and exposed setting. The corner of the living area is a cantilevered structure and the glazed sliding doors can be hidden within concealed wall pockets, creating an extension of living space. This allows for shelter depending on the direction of the prevailing wind or a completely open corner during good weather.

'Pobble House' forms a beautifully crafted home which seeks to continue Dungeness's curious architectural legacy and has delivered an exceptionally high quality family retreat for our client and their growing family.

Published on 17 July 2014

Loading...