The Fisheries gets the Green Light

Guy Hollaway Architects are pleased to announce that The Fisheries has been granted Full Detail Planning Consent following planning committee on 12th March, which saw Hackney town council voting unanimously in favour for the scheme.

The proposed development is for 31 residential units, orientated to maximise views to London Fields Park, and 1724sqm of B1 commercial space arranged over the ground, first and basement levels.

The project is located adjacent to the existing creative community, Mentmore studios, linking Mentmore Terrace and Gransden Avenue through an internal street which runs East / West through the scheme creating access to the new flexible office spaces. The flexible space takes ideas from café culture, this will allow creative and likeminded people to work alongside each other in a collaborative environment acting as an incubator for vibrant business start-ups in the Hackney area.

The history of the area has always been an eclectic mix of residences of all classes, scattered amongst a strong industrial presence. Ultimately, workers lived in close proximity to where they worked. Currently, the work spaces in the area are characterised by a range of creative industries from fashion designers, software start-ups, artists, architects, photographers, film-makers and similar. The proposal aims to provide a place where these characteristics of the area can enhance and interact with one another.

The atmosphere of the street is dominated by the railway arches and generally has an industrial feel about it. Subsequently the architecture and material palette resonates with the surrounding context / place. The industrial nature of the surroundings has been reflected in the schemes palette of materials, including steel mesh, exposed brickwork and concrete floors and columns. The existing street scape is continued in both scale and materiality by means of a brick façade on the first two floors, integrating the proposal into the context. A visual split in the proposal is created with a fully glazed, semi-permeable layer between the public commercial land and the private residential floors above; this provides an increase in natural light without compromising privacy. The upper floors are clad in a dark mesh skin introducing a contemporary element to the scheme.

The building has been designed to maximise the space, and incorporates double height volumes within the commercial provision. Natural light is optimised through means of floor to ceiling windows which allow light to penetrate deep into the internal spaces, encouraged further by voids cut in strategic locations. A flexible layout and designated 'break out' spaces in the commercial areas aim to encourage innovative thinking in an unrestricted work environment. A neutral material pallet with high architectural quality provides a blank canvas for the creativity of the people using the space.

www.thefisheries.london

hello@thefisheries.london

Published on 12 March 2015

Perspective Section
Interior View of Creative space
Exterior View
Exterior View
Exterior View
Interior View

Loading...